lørdag den 6. november 2010

Vejledning til frihåndshæklet grønt.

Jeg er blevet spurgt om lidt vejledning til at hækle grøntsager. Alt hvad jeg hækler er frihånd. Jeg tror faktisk ikke jeg ville kunne finde ud af at følge en opskrift. Så, her har jeg prøvet at lave en lille vejledning i hvordan man former sit hæklearbejde ( eller ihvertfald hvordan jeg gør og tænker om det ) De første par gange kommer man nok til at trevle op ( det gjorde jeg ihvertfald ) men når man så har fat i den lange ende er det fantastisk at kunne forme ud fra sine egne tanker om udseende. I må ikke hænge jer for meget i maskeantal.... for det er jo der pointen i frihåndshækling ligger. Men når det kommer til startcirklen er det faktisk meget rart at holde sig til "reglerne ", så har man nemlig en god bund at starte på.
Jeg plejer at hækle i bomuld med 2 - 2,5 nål. Det er lidt en udfordring at lave sådan en vejledning, så jeg tager gerne mod kritik, så den kan blive bedre. Jeg vil også meget gerne hjælpe med at pynte basis formene ( fx toppen på auberine, tomater osv. ) men det må komme senere. Held og lykke. Jeg håber jeg har gjort mig forståelig.


Jeg syntes at rigtig mange hæklede ting og sager kan startes op med en CIRKEL:
Slå 4 luftmasker op og sammel dem til en cirkel. Lav nu 6 fastmasker rundt i cirklen. Nu har man hele sin basis for at hækle rundt.
Hvis man vil have en rund, flad plade er reglen at man starter med disse 6 masker.
1 omgang hækler man 2 masker i hver.
2 runde hækler man 2 masker i hveranden.  ( altså sådan at man hækler 1 fastmaske i den første maske, 2 fastmasker i den anden maske, 1 fastmaske i den 3, 2 fastmasker i den 4 osv. )
3 omgang hækler man 2 masker i hver 3 maske


Og sådan kan man fortsætte i det uendelige.
Man kan også sige det på den måde at man tager 6 masker ud per runde. Hvis man ligger udtagningerne det samme sted på runden får man en sekskant, hvis man fordeler dem lidt forskelligt bliver den rund.


Og det er nu det begynder at blive sjovt.

De helt simple REGLER er
- hvis du hækler ( uden at tage hverken ud eller ind ) så får du et rør. Hvilket fx kan være starten på en porre!
-Hvis du tager ind.... så snævrer arbejdet ind. ( fx hvis du skal afslutte en rund bold eller hvis du skal til at lave halsen på en aubergine, pære osv.
- Hvis du tager ud, så gør du arbejdet bredere. ( her gælder det at hvis du på basis af din cirkel tager mindre end 6 masker ud på arbejdet, så snævrer du det faktisk ind til en boldform.Gir det mening ? Nej... så kig under vejledning til bold )

VEJLEDNING TIL BOLD:
Hvis man først har lavet en bold kan man forvandle den til meget : tomater, æbler, appelsiner osv osv. Jeg har også brugt bolden som basis til en masse dyr fx elefanter, blæksprutter, myg osv.

Start ud med at lave en cirkel. Stop når du er nået til at tage ud hver 3 gang.
Så starter formeriet:
Lav et par runder hvor du kun tager 3 masker ud per runde, derefter et par runder hvor du kun tager 2 ud osv. ( Juster udtagningerne alt efter hvor skarp du vil have din runding.)
Når du har fået en fin runding, så snupper du et par omgange hvor du bare hækler i de masker du har.
Nu begynder man at tage ind. start med fx at tage 3 ind i første runde, så 4 ind, så 6 osv.
De sidste runder inden man lukker af skal man tage ind ved hver maske.
så har man en kugle man kan pynte op til hvad som helst.( vil du have en oval bold hækler du flere runder på midten uden indtagninger og udtagninger)

VEJLEDNING TIL STAV:
Staven kunne fx være starten på en porre, gulerod osv. Jeg har også hæklet stave som arme til en blæksprutte eller som ben til dyr.
Start med at lave en cirkel. stop når den har den størrelse som diameteren på din stav skal have. Og så hækler du ellers bare derud af i de masker du har!
Hvis du vil lave en kegle ( til fx gulerod) tager du stille og roligt ind til den får den rigtige form.VEJLEDNING TIL PÆREFORM:
start som bolden, indtil du har lavet et par runder med indtagninger.
Lav nu færre indtagninger, måske man skal have en runde eller to hvor man bare hækler de masker man har.
Og begynd derefter at tage ind igen, til du har lukket helt af.

8 kommentarer:

 1. Tak for guide. Den var god til sådan en hækleklumpedumpe som mig:)

  KH
  Lis

  SvarSlet
 2. Dejligt Lis. Jeg har været lidt spændt på om der var nogen der kunne bruge den til noget.

  SvarSlet
 3. Hej Line
  Jeg fandt dig lige via Karens blog, skøn blog du har og sikke en super vejledning du har lavet her, lige sådan en jeg manglede for at få lidt forståelse for, hvad jeg laver når jeg hækler og ikke bare følger opskriften slavisk:)

  Kh Rikke

  SvarSlet
 4. Hej Rikke
  Skønt, det er dejigt at den virker :-)

  SvarSlet
 5. tusind tak! jeg skal prøve det her meget snart, må se om jeg kan finde ud af det :)
  igår lærte jeg at hækle en svamp, så det går da fremad!:)

  SvarSlet
 6. Cool Marolle.... skriv hvis du har brug for hjælp. Så skal jeg gøre mit bedste.

  SvarSlet
 7. Tak tak! Det er en god basis viden som nok gør det en del lettere at freestyle:)

  SvarSlet
 8. Super vejledning du har lavet. Jeg glæder mig rigtig meget til at komme i gang. Jeg tænkte om du kan lokkes til at lave en lille vejledning til hvordan man får lavet blade og stilk. Jeg er lidt for dum og ny i hækling til selv at kunne regne det ud :)

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...